دانلود کتابخانه های شماتیک،فوت پرینت و مدل سه بعدی قطعات برای PCB – ساخت کتابخانه در التیوم
در طراحی PCB مدارهای الکترونیکی، به فایل کتابخانه برای قطعات الکترونیکی( به کار رفته در طراحی تان) نیاز دارید. فایل کتابخانه قطعات الکترونیکی معمولا شامل مدل های شماتیک(سمبل)، فوتپرینت و مدل سه بعدی قطعات می باشد. برای قطعات مطرح و معروف تر این فایل های کتابخانه ای طراحی شده اند. شما با مراجعه به سایت های مرجع مانند Snapeda وSamacsys مدل های قطعات مختلف را خواهید یافت. نمونه ایرانی این مراجع، سایت 3ِDFootprint است. اما گوناگونی قطعات الکترونیکی انکار ناپذیر است. هزاران شرکت در طول دهه ها قطعات مختلفی طراحی و عرضه کرده اند. در طراحی ها شما اگر خوش شانس باشید 60 تا 70 درصد قطعات مدل های از پیش آماده شده داشته باشند. برای بقیه قطعات باید دست به کار ( ساخت کتابخانه در التیوم ) شوید، خودتان مدل های آن ها را طراحی کنید. طراحی مدل های قطعات من را یاد کلاس نقاشی می اندازد. اما این نقاشی کردن کمی متفاوت است، حالت دیجیتالی پیدا کرده است.
برای مشاهده ی دیگر آموزش های هگزارت به این لینک (آموزش های هگزارت) مراجعه کنید.
طراحی مدل قطعات زمان بر است ( ساخت کتابخانه در التیوم )
طراحی مدال کار زمان بری است. تصور کنید شما باید مدل های ذکر شده برای 20 قطعه را طراحی کنید. سایت های معرفی شده در بالا امکان سفارش مدل قطعات مختلف برای کاربران فراهم کرده اند. شما با پرداخت مبلغی مدل های مختلف قطعه مورد نظر خود را سفارش می دهید.
نکته ی مهم: حتی اگر مدل ها را دانلود یا خرید کردید، حتما با دیتاشیت قطعه تطابق دهید. در صورت یک اشتباه کوچک در هریک از مدل ها شما باید برای بازطراحی PCB دوباره هزینه کنید.
دانلود مدل های مختلفی که طراحی کردم
در این صفحه قرار است مدل های مختلفی که در ساخت سخت افزار ها و مدارات الکترونیکی نیاز پیدا کرده و درنهایت خودم طراحی کرده ام، لینک دانلود آن ها قرار دهم. بابت حقوق نویسنده مبلغی ناچیز برای دانلود پرداخت خواهید کرد.
آموش طراحی مدل در آلتیوم دیزاینر
1- طراحی فوت پرینت
طراحی مدل با کمک آلتیوم دیزاینر (برای قطعات مختلف) بسیار ساده است. مراحل ایجاد یک فوت پرینت در زیر لیست شده است. برای آموزش سعی در طر احی LCD PG128128-A از شرکت POWERTIP دارم.
دانلود دیتاشیت قطعه
ابتدا دیتا شیت قطعه را دانلود کنید. به بخشی از دیتا شیت که ابعاد کلی LCD و پین های آن ارائه می کند، تمرکز کنید. تمام واحدها بر حسب میلی متر می باشد. در طراحی PCB و مدل ها در آلتیوم دیزاینر با دو واحد میلی متر(یک هزارم متر) و میل(یک هزارم اینچ) سروکار دارید. توصیه می کنم شما واحد میلی متر را به عنوان واحد پیش فرض در آلتیوم دیزانر انتخاب کنید.
پدها را ایجاد کنید
از قسمت File>New>Library>PCB library یک فایل برای طراحی فوت پرینت قطعه خود بسازید. معمولا نام فایل را، نام قطعه مورد نظر انتخاب می کنند مثلا در این جا من نام فایل pg128128a گذاشته ام. شما باید موقعیت هندسی پد ها را محاسبه کنید. سپس با استفاده از Place>Pad پد ها را در صفحه ایجاد کنید.
بخش String و Line
Place>Line برای خط کشی در PCB برای گوشه ها و خط های مهم قطعه استفاده می شود. Place>String برای اضافه کردن نوشته به فوت پرینت قطعه به کار برده می شود. نوشته های روی پی سی بی با نام چاپ مارکاژ(Silk Screen) هم خوانده می شود. مثلا همان طور که در طرح دیتا شیت مشاهده می کنید، بر روی صفحه LCD نوشته 128×128 Dots وجود دارد. در طراحی فوت پرینت دقیقا همین نوشته آورده شده است.
فایل فوت پرینت خود را ذخیره کنید ( ساخت کتابخانه در التیوم )
کار طراحی بسیار آسان است. تنها نکته در طراحی دقت زیاد و بررسی دوباره است. شما اندازه ها و پدها را چندین بار متوالی چک کنید. بعد از اطمینان فایل فوت پرینت خود را ذخیره کنید.
2-طراحی مدل شماتیک LCD
برای طراحی فایل شماتیک قطعه ابتدا باید از منوی File>New>Library>Schematic library یک فایل شماتیک ایجاد کنید. روند ها مشابه طراحی فوت پرینت است. به جای بحث پد ما در شماتیک بحث پین داریم. شما باید با استفاده از ابزارهای Place یک طرح ساده که نماد LCD در شماتیک است، بسازید. بعد روی این طرح پین ها (Place>Pin) را قرار دهید. Designator پین ها در شماتیک و پد ها در فوت پرینت باید یکی باشد.
3- طراحی مدل یک پارچه
بعد از طراحی شماتیک و فوت پرینت شما می توایند مدل سه بعدی قطعه هم طراحی کنید. در این آموزش فقط دو مورد اول بررسی کردم. شما تمام مدل های طراحی شده را می توانید در یک کتابخانه با پسوند Intlib قرار دهید. کافی است بعد از آن کتابخانه یکپارچه (Intlib) را به پروژه اضافه کنید، آنگاه شماتیک، فوت پرینت و حتی مدل سه بعدی قطعه به پروژه اضافه خواهد شد. از منوی Project>Design Workspace>Add New Project>Integrated Library یک پروژه فایل یکپارچه ایجاد کنید. بر رروی آن کلیک راست کرده از طریق Add Existing to Project فایل های شماتیک و PCB را به آن اضافه کنید. در نهایت بر روی پروژه یکپارچه کلیک راست کلیک کنید، گزینه Compile Integrated Library بزنید. کمی صبر کنید. تبریک کتابخانه یکپارچه شما به پروژه شما اضافه شده است. شما می توانید LCD PG128128-A را به پروژه خود اضافه کرده و از آن استفاده کنید.
جمع بندی
بررسی دوباره مدل طراحی شده با سایزهای قطعات در دیتاشیت الزامی است.
- شما می توانید مدل طراحی شده خود را در سایت های ذکر شده به اشتراک بگذارید.
- در صورتی این مقاله هگزارت برای شما مفید بود، ما را با نظر دادن خوشحال کنید.
دیدگاهتان را بنویسید