جستار چیست؟ جستار نویس کیست؟

5 سال پیش | 4546 مشاهده شده
جستار چیست؟ جستار نویس کیست؟

جستار چیست؟ جستار نویس کیست؟ چرا افراد به هگزارتی روی می آورند؟ برای این که جواب سوالاتان رو دریافت کنید، تا انتهای نوشته ما را همراهی کنید.

قبل از پرداختن به مقدمه ذکر می کنم اگر مشتاق این هستید که درباره ی تاریخچه و پیشینه و همینطور پدر جستار نویس ها چه کسی بوده اطلاعات داشته باشید میتوانید به ویکی پدیا( جستار چیست؟ ) مراجعه کنید. شما معنا و مفهوم جستار و اینکه چگونه می توانم یک جستار نویس شوم مطالعه خواهید کرد. جستار به معنای فحص و پژوهش و معادل لاتین آن Essay( essai در زبان فرانسه به معنای تلاش و کوشش کردن) است. جستار را باید مثل کلمه جستجو، جُستار تلفظ کنیم.

کسی که درباره ی جستار  جستجو می کند احتمالا باید دو  خصیصه اصلی داشته باشد. اولا کنجکاو و تشنه ی دانستن هست دوما میخواهد نویسنده بشود ، پس اطلاعات مهمی درباره ی جستار  و هگزارتی در اختیار شما میگذارم. امیدوارم نوشته من برای شما مفید واقع شود.

جستار چیست؟

جستار بحث و پژوهشی است که استدلال های شخصی نویسنده در آن مطرح می شود. شاید اگر یک فعالیت اجتماعی بود باید آن را تربیون آزاد می نامیدیم! درسته و دلیل این نوع تشبیه به خاطر آزادی در بیان افکار و اندیشه است.( باهم بررسی خواهیم کرد که این موضوع یکی از محاسن جستار نویسی است، نویسنده دلایل و افکارش را در مورد یک موضوع (خواه صحیح باشد یا نباشد، به صورت آزادانه و آزاد اندیش) بیان می کند.تنها تفاوت  در نحوه  و شکل فیزیکی ارائه آنها است.

جستار نویس کیست؟

مانند سخن رانی که در تریبون آزاد شرکت میکند و میتواند هرکسی، از هرقشری، با هر عقیده ای بدون محدودیت سنی باشد یک هگزارت هم میتواند هرکسی باشد! بله هر کسی که شجاعت بیان دلایل و افکارش در مورد یک موضوع دارد در آینده نزدیک محتمل است که یک جستار نویس شود.

جستار نویسی چه  فوایدی دارد ؟

به نظر نگارنده این نوشتار، اگرمی خواهید نویسنده شوید از جستار نویسی شروع کنید . اگر بصورت تفننی مینویسید و فکر میکنید قلم و سبک خوبی در نوشتن  دارید، پیشنهاد می کنم حتما هگزارتی را امتحان کنید.کسی یک شبه راه صد ساله را نرفته است. مهارت نویسندگی جز  با وقت گذاشتن، تمرین کردن و وسواس به خرج دادن حاصل نمی شود. نسب به نوشته های رسمی جستار نویس آزادی و راحتی بیشتری برای بیان نظرات و افکار خود دارد. هگزارت خود را محدود به چارچوب ها و رسوم رایج در مقاله های پژوهشی نمی کند، آزادی هگزارت  یک روی سکه آن حسن محسوب می شود، روی دیگر سکه عیب در نظر گرفته می شود. در ادامه در این مورد بیشتر بحث می شود. اما فواید جستار نویسی را در ادامه لیست می کنم.

  • آشنایی با افکار و اندیشه های اقشار مختلف در مورد یک موضوع و جایگزین کردن عینک خود بینی با نگاه جامع تر و نظریه جهان شمول تر
  • افزایش آستانه تحمل نقد در جامعه و تبادل نظر بین مخاطبین و  هگزارت و رایج شدن فرهنگ درست نقد کردن
  • تمرینی برای افراد جامعه جهت افزایش مهارت نویسندگی خود، معمولا نوشتن در مورد موضوعی که افراد از آن دل پری وحس سرخودگی دارند، در هگزارت بیشتر دیده می شود.
  • اگر اکثر افراد افکار و اندیشه های خود را در باب هگزارتی منتشر کنند، نوشتارهای ارزشمند و فاخر از عصر حاضر برای آیندگان به یادگار گذاشته می شود.

توضیح بیشتر دو روی سکه آزادی در جستار نویسی ( جستار چیست؟ )

همان طور که مطلع هستید برای هر نوشته ای باید درون مایه ای وجود داشته باشد و در عصر حاضر که کتاب خواندن و تحقیق به صورت میدانی در بین نوجوانان و نسل جدید کمتر دیده میشود  و اولین منبع افراد سایت ها و رسانه های اینترنتی است. جستار نوشته ای است که نویسنده به مطرح کردن دیدگاه و نگرش خود می پردازد و می تواند منبع موثق وعلمی نداشته باشد! بله برخلاف مقالات و نوشته های علمی که استدلال ها و افکار نویسندگان توسط اساتید، کارشناسان و داوران مطرح آن زمینه به نقد و داوری گرفته می شود، در جستار نویسی همچین روندی طی نمی شود.

هر سبکی دارای نکات روشن و تاریکی است هگزارتی هم از این قاعده مستثنی  نیست . نکته  مثبت جستار می تواند نکته منفی آن در نظر گرفته شود. مثل یک شمشیر دو دم که سود و منفعت آن را خوانندگان تعیین می کنند. پس هگزارت سعی می کند با استدلال افکار خود را سوار بر اذهان خوانندگان کند. خوانندگان در صورتی که اهل تفکر و اندیشه باشند استدلال های هگزارت را با تفکر بررسی کرده و این استدلال ها ( آزمون و خط) خواهد سنجید.  با خواندن جستار، خوانندگان هم تصویری از افکار هگزارت مشاهده خواهند کرد. هنگامی که خوانندگان هم نظرات و افکار خود در مورد استدلال های جستار نویس مطرح می کنند، بین جستار نویس و خوانندگان یک دیالوگ شکل خواهد گرفت. این دیالوگ در تکامل استدلال های طرفین مثمر ثمر خواهد بود. شاید مهمترین فایده جستار شکل گیری دیالوگ بین هگزارت و خوانندگان بتوان نام برد.

 از طرفی اگر شما آدم خیلی منطقی هستید و همیشه به دنبال سند و مدرک آکادمی برای اثبات حرف های خود هستید به شما مقاله را پیشنهاد می کنم که فرم رسمی تری دارد  و چارچوب ارجاع به مرجع در آن رعایت می شود. تفاوت بزرگ مقاله نویسی با جستار نویسی هم همین نکته است  ارجاع به مراجع. هرچند برای نوشتن یک مقاله خوب، بی راه نگفته ایم اگر بگوییم بهتر است از هگزارتی شروع کنیم.

در پایان این نکته را خاطر نشان میکنم که جستار نویسی پدیده نوظهوری نیست!اما این سبک بین فرهیختگان و اساتید اهل قلم بیشتر دیده می شود. برای دیگر مقالات آموزشی هگزارت به لینک مقالات آموزشی هگزارت مراجعه کنید.





دیدگاهتان را بنویسید

در سایت ما نظر خود را بیان کنید.